4 tips om nee te leren zeggen

Nee zeggen. Het kan voor veel mensen lastig zijn. Het is bijvoorbeeld weekend. Je wilt je aan jouw voedingsschema houden, maar iemand zet net die heerlijke chocoladetaart voor je neus. Eigenlijk wil je nee zeggen, maar toch besluit je een stukje te nemen. Of je wilt net je computer dichtdoen en naar huis gaan, maar dan vraagt je baas of je alsjeblieft nog even een kleine opdracht kan doen. Nee zeggen tegen je baas, durf je dat?

In je dagelijkse routine kun je rustmomenten inplannen voor jezelf. Om optimaal te kunnen herstellen is het namelijk niet alleen belangrijk dat je vakantie neemt, maar ook in je dagelijkse bezigheden rekening houdt met jezelf. Maar wat nou als je moeite hebt om nee te zeggen? Hoe kun je leren om dat vaker te doen?

Nee zeggen kan voor sommige mensen heel erg lastig zijn. Ze vinden het misschien eng om nee te zeggen. Ze zijn bang voor de reactie van de ander en zeggen daardoor maar ja. En dan doen ze dingen waar ze uiteindelijk geen in hebben. Had nou maar gewoon nee gezegd.

Om die mensen te helpen zetten wij 4 tips op een rijtje.

1. Denk na over de momenten waarop jij geen nee durft te zeggen. Ervaart iemand het wel echt zoals jij denkt dat diegene het zal ervaren? Kun je op bepaalde momenten echt geen nee zeggen of ervaar alleen jij dat zo? Kortom, maak jij het ‘nee’ zeggen niet erger in je hoofd dan het daadwerkelijk is?

2. Denk na over de manier waarop jij de volgende keer nee zou willen zeggen. Je kunt namelijk ook nee zeggen op een respectvolle manier. Toon begrip voor het probleem of geef een korte uitleg waarom je nee zegt. Laat echter geen twijfel doorklinken in je stem, maar wees resoluut in je antwoord.

3. Evalueer de momenten waarop je nee hebt gezegd. Kijk wat het je opgeleverd heeft en blijf oefenen. Het zal niet meteen allemaal vlekkeloos verlopen, maar zolang je blijft oefenen zal het stapje voor stapje beter gaan. 

4. Let eens op hoe andere mensen nee zeggen. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je nee kunt zeggen. Je kunt gewoon nee zeggen, je kunt nee zeggen met een excuus en je kunt nee zeggen met een alternatief.

Volg deze tips en je leert binnen no time nee zeggen.

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.