Hoe kan ik duurzaam afvallen?

Hoe kan ik duurzaam afvallen?

Lichamelijk (fysiologisch) bekeken is afvallen simpel. Je neemt gedurende een langere tijd minder energie in dan je gebruikt. Deze simpele fysiologische regel is echter een grote mentale (psychologische) uitdaging. Het aanpassen van gewoonten, het creëren van consistentie en het managen van stress zijn nodig om een duurzaam resultaat te realiseren. Een persoonlijk uitwerkt plan kan je daarbij helpen. 

De fysiologie van afvallen

Energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën. Je zou dus ook kunnen zeggen; kilocalorieënbalans in plaats van energiebalans. Aan de ene kant van de balans staat de energie inname; hoeveel kilocalorieën je eet en drinkt. Aan de andere kant van deze balans staat je energiegebruik; de hoeveelheid kilocalorieën die je gebruikt om te leven en bewegen. Om af te vallen zal je een negatieve energiebalans moeten creëren. Wanneer je wilt afvallen dan zal je per definitie deze balans moeten beïnvloeden.

Balans is namelijk een ander woord voor ‘meer van hetzelfde’. In dit geval wil je een negatieve energiebalans creëren; er wordt minder energie ingenomen dan er wordt gebruikt. In theorie kun je deze negatieve energiebalans bereiken door minder energie binnen te krijgen, meer energie te gebruiken of een combinatie van beide. In de praktijk zal het concentreren op de energie inname het meeste rendement opleveren. Alleen concentreren op het verhogen van het energiegebruik lijkt niet zo effectief te zijn.

De wet van de thermodynamica stelt dat energie niet verloren kan gaan. Hoe je het ook gepresenteerd krijgt, afvallen is een gevolg van een (langdurige) negatieve energiebalans. Verschillende bedrijven en personen bieden echter andere oplossingen aan voor afvallen en ondermijnen de rol van calorieën. De zin: “Het ligt niet aan mijn energie inname, het ligt aan suiker/insuline/vet/hormonen/mijn schoonmoeder”, hoor je daardoor regelmatig voorbij komen. Dat is hetzelfde als de wet van de zwaartekracht ontkennen.

Fysiologisch gezien is afvallen heel simpel en werkt het voor ieder mens hetzelfde. Bij Personal Body Plan zeggen we gekscherend weleens dat het te simpel is om vol te houden. De meeste mensen zijn namelijk weleens met succes afgevallen, maar hebben die overtollige kilo’s er vervolgens niet af kunnen houden. Dat iets in essentie zo simpel is betekent nog niet dat het ook makkelijk is. Dat brengt ons bij de volgende alinea: de psychologie van afvallen.

De psychologie van afvallen

Dat afvallen fysiologisch simpel is, betekent niet dat het makkelijk is. In de praktijk blijkt dat afvallen en niet opnieuw aankomen erg lastig is. Afvallen is namelijk geen tijdelijke onderbreking van je gewone leven om daarna weer terug te gaan naar hoe het was. Afvallen betekent het managen van je omgeving, het managen van stress, het creëren van nieuwe gewoonten en overkoepelend het creëren van consistentie in al deze factoren. Je kunt dit realiseren door kennis op te doen, vaardigheden te leren en een gepaste houding te ontwikkelen.

Er zijn talrijke goede en slechte redenen te bedenken om af te vallen, maar het is altijd goed om te bepalen waarom je wilt afvallen. En of afvallen een doel voor je is of juist een middel. Ben je op zoek naar een specifieke kledingmaat omdat je vriendinnen die maat ook hebben? Wil je er weer uitzien zoals op je zestiende? Of wil je precies een mooi rond getal zien op de weegschaal, maar weet je eigenlijk niet wat dat betekent? Dan moet je je misschien afvragen of dat goede redenen zijn.

Wil je weer lekker in je vel zitten? Trots voor de spiegel staan in je ondergoed? Je vitaal voelen? Atletisch en krachtig worden? Dan zijn iets betere redenen. En als je goed leest hebben ze geen specifiek gewicht als doel. Personal Body Plan helpt je de fitste versie van jezelf te worden. Vaak is die fitste versie onder andere een slankere versie van de persoon die je nu bent, maar puur en alleen focussen op gewichtsverlies vinden wij niet verstandig.

Tot slot kan een (te) hoog gewicht gezondheidsproblemen met zich meebrengen en belemmert het je misschien ook in de activiteiten die je wil doen (of dat nu een trap op rennen, met je kinderen spelen of een specifieke maat broek dragen is). Misschien voel je je (daardoor) niet op je gemak door een hoog gewicht. Een gewicht waarvan je vindt dat het niet past bij wie je wil zijn. Dan is het zaak om daar iets aan te doen.

Doe wat werkt voor jou

Bij Personal Body Plan staat het motto doe wat werkt voor jou hoog in het vaandel. Daarom zul je hier ook geen dagmenu’s, algemene trainingsschema’s en specifieke adviezen vinden. We weten namelijk niet wat je graag wil en wat bij jou en jouw leven past. Als je wilt afvallen, zul je op zoek moeten naar een persoonlijk plan. Een plan dat werkt voor jou. Ja, je kunt gaan googelen naar dagmenu’s en precies lijstjes gaan afwerken. Maar wat nou als dat helemaal niet past bij jou? Wat als jij die recepten helemaal niet wil maken of niet lust? En belangrijker nog: als je helemaal niet leert waarom je doet wat er in die richtlijnen staat, dan is het toch helemaal geen duurzaam plan?

Handel vanuit een wetenschappelijk onderbouwd kader

Laten we voorop stellen dat het belangrijk is om te kijken welke kaders er geschetst worden door wetenschappelijk onderzoek. Binnen deze kaders ga je op zoek naar hetgeen dat voor jou werkt. Niet iedereen wil op een loopband staan en avocado’s eten. Smaken verschillen en het is een proces om uit te vinden hoe jij dat voor jezelf kan organiseren. Het liefst wil je iemand die vanaf de zijlijn met je mee kan kijken en je de juiste richting op kan sturen als je even het spoor bijster bent. Gelukkig kunnen wij dat voor jou regelen met begeleiding van een coach op de gebieden; gedrag, voeding, training en herstel.

Kies voor een duurzame aanpak die je kunt volhouden

Er bestaan meerdere wegen naar Rome, maar er bestaat geen sluiproute die opeens voor een halvering van het aantal kilometers zorgt. Er bestaan geen quick fixes om je sneller naar je resultaat te brengen, ook al laten heel veel personen je dat wel geloven. Van detoxen tot keto diëten, alles is in essentie een manipulatie van de energiebalans. Een manipulatie die tot gevolg heeft dat je een rigide niet persoonlijke methodiek moet hanteren waarbij je allerlei voedingsmiddelen moet vermijden. Je vergroot daar slechts de kans mee dat je niet je gewenste resultaat haalt. Daarnaast ontwikkel je met het volgen van een dieet geen kennis, houding en vaardigheden om een duurzame verandering te realiseren.

Consistentie is de sleutel tot succes voor een blijvend resultaat

Als je concreet weet waar je heen wilt, dan kun je vervolgens de weg ernaartoe plannen. Alleen een einddoel formuleren is echter niet genoeg. Je weet dan alleen je bestemming. En als die bestemming ver in de toekomst ligt kan het lastig zijn om in de tussentijd gemotiveerd te blijven, want discipline en wilskracht zijn geen onuitputbare bronnen. Bovendien heb je geen directe invloed op het einddoel, je hebt alleen invloed op het proces daar naar toe, de zogenaamde procesdoelen. Deze kleine stapjes zijn ideaal om je focus richting het einddoel te behouden. Je blijft jezelf op die manier uitdagen en iedere keer als je een subdoel behaalt voelt het als een overwinning wat bijdraagt aan je motivatie. Tot slot kunnen subdoelen structuur brengen in je progressie en in de weg naar het einddoel. Belangrijk om te onthouden: geduld is een schone zaak.

Kortom

Als je wilt afvallen, moet je op zoek naar een manier die bij je past. Het draait om minder maar nog steeds voedzaam blijven eten om invloed uit te oefenen op de energiebalans. Het gaat tevens om het creëren van een levensstijl waarin je actief bent door te trainen en te bewegen. Ook is het belangrijk dat je jouw herstel in acht neemt. De belangrijkste eis is dat je deze levensstijl kunt volhouden om zodoende een duurzame gedragsverandering te realiseren. En als dat niet lukt, je die levensstijl aanpast in samenspraak met je coach totdat je wel de manier hebt gevonden die werkt voor jou.

Dat klinkt niet alleen als Personal Body Plan, dat is het ook. Maar die beslissing om te starten is uiteindelijk aan jou.

Nog één keertje dan:

Doe wat werkt voor jou.

Artikelen over afvallen die meer verdieping geven:

  1. Wat zegt dat getalletje op de weegschaal?
  2. Tools om je voeding bij te houden
  3. Bewegen om af te vallen
  4. Hormonen houden mijn resultaat tegen
  5. Het trainen van je wilskracht
  6. Leren van nieuwe gewoonten
  7. Consistentie is de sleutel tot succes
  8. De onzin van diëten

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.