Wat is herstel?

In januari 2020 starten vanaf €17,99 per maand?

Meld je aan voor de wachtlijst en bespaar tot €338,38!

De inschrijving gaat open op 25 november om 12:00 uur. Stel nu alvast je plek veilig door je gratis aan te melden op de exclusieve wachtlijst.

Meld je aan voor de wachtlijst

Een nacht niet goed slapen en je wordt meteen weer met de neus op de feiten gedrukt: goed slapen is erg belangrijk. Net zoals ontspanning, vakantie en rust. Kortom: herstel is van grote waarde voor je lichaam. Maar wat heeft nou allemaal invloed op jouw herstel en hoe werkt dat precies?

Herstel?

Herstel is de verzamelnaam voor slaap, stress, actief herstel, herstel tussen trainingen en herstel tijdens trainingen. Herstel is het proces nadat jij jouw lichaam een trainingsprikkel hebt gegeven. Jij probeert iedere training zwaarder te trainen, oftewel progressieve overload te creëren. Dit betekent dat jij je homeostase (evenwicht) verstoord en dit doe je om progressie te blijven boeken.

Naast het creëren van progressieve overload is optimaal herstel echter ook essentieel in dit proces. Door een optimaal herstel heeft je lichaam namelijk de mogelijkheid om deze trainingsprikkel te compenseren. En je lichaam heeft altijd de neiging om zich te herstellen boven het oorspronkelijke niveau, waardoor je de volgende keer weer een stapje verder kunt gaan. Dit noemen we ook wel supercompensatie.

Hoe snel je herstelt en de mate waarin je herstelt hangt af van de andere onderdelen die ook onder herstel vallen. Het ligt er dus aan of je voldoende hebt geslapen, of je stress onder controle hebt en of de tijd tussen je trainingen lang genoeg was. Is het herstel niet optimaal, dan zal die supercompensatie minder snel optreden.

De fase van herstel neemt dan dus meer tijd in beslag en het zal langer duren tot je lichaam weer klaar is voor de volgende training. Ga je toch trainen, dan begin je dus eigenlijk met een achterstand aan je training. De supercompensatie is dan minder hoog dan wanneer je optimaal herstelt. Je zult in dat geval minder ver boven je oorspronkelijke niveau uitkomen.

Jouw niveau en de mate waarin jij herstelt noemen we jouw belastbaarheid. Hoe beter jouw herstel is, hoe groter jouw belastbaarheid is en hoe beter jij uiteindelijk kunt werken aan jouw doelen. Wil je een grotere trainingsprikkel kunnen neerzetten of vaker kunnen trainen dan is het optimaliseren van jouw herstel heel belangrijk.

Je kunt jouw eigen herstel dus beïnvloeden. Hoe verschilt per persoon. Hoeveel slaap je nodig hebt en hoe jij stressfactoren kunt verminderen is namelijk voor iedereen anders.

Conclusie

Om zo goed mogelijk te kunnen werken aan jouw doelen is het belangrijk dat jij zo optimaal mogelijk herstelt. Dit herstel is onder andere afhankelijk van slaap, stress, actief herstel, herstel tussen trainingen en herstel tijdens trainingen. Bij optimaal herstel is sprake van supercompensatie. Dat betekent dat je lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau.

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.