Stressmanagement: tips & tricks

In januari 2020 starten vanaf €17,99 per maand?

Meld je aan voor de wachtlijst en bespaar tot €338,38!

De inschrijving gaat open op 25 november om 12:00 uur. Stel nu alvast je plek veilig door je gratis aan te melden op de exclusieve wachtlijst.

Meld je aan voor de wachtlijst

Het leven kan soms stressen zijn. Kinderen, hobby’s, het sociale leven en dan is er natuurlijk ook nog je werk. Na je werk fiets je zo snel mogelijk naar huis zodat jij één minuut eerder bij de supermarkt kan zijn. Vervolgens erger jij je dood bij de kassa omdat die ene vrouw drie keer haar code verkeerd intoetst. Goed, tijd voor stressmanagement.

Hoe kun je zorgen voor minder stress?

Allereerst heeft slaap de hoogste prioriteit om jouw stressniveau en herstel te optimaliseren. Als jij een optimale nachtrust hebt gehad ben je lichamelijk en geestelijk herstelt. Je hebt weer energie, bent minder gestrest en raakt ook minder snel in de stress.

Daarnaast kun je stress verminderen door een duidelijke structuur in je leven aan te brengen. Daarbij is het belangrijk dat jij je tijd systematisch organiseert. Een duidelijke agenda zorgt voor rust in je hoofd, want je hoeft niet steeds na te denken over wat je allemaal nog moet en wilt doen. Plan je afspraken, zet deadlines in je agenda en reserveer uren voor de taken die je moet doen.

Een beperking van die agenda is echter dat je van tevoren niet precies weet hoe lang alles duurt en hoeveel energie die taken kosten. Sommige taken duren langer dan je denkt en vergen meer energie dan andere taken. Denk daar van tevoren goed over na en plan wat extra tijd in waar nodig. Als je weet dat je een taak moet doen die veel energie vergt plan daarna dan wat rusttijd in. Als je batterij weer opgeladen is heb je weer nieuwe energie voor andere taken. Manage dus niet alleen je tijd, maar ook je energie.

Stressreductie doe je ook door te ontspannen. Wat ontspanning precies is verschilt per persoon. De ene persoon vindt het ontspannend om een potje tafeltennis te spelen, de andere persoon leest liever een boek. Het is in ieder geval belangrijk dat er bij een rustmoment weinig impulsen binnenkomen. Dan komt je lichaam echt tot rust. Ademhalingsoefeningen of een wandeling in een rustige omgeving zijn over het algemeen ontspannend voor het lichaam. Wil je een langer rustmoment inplannen dan zou je ook een massage kunnen nemen of naar de sauna kunnen gaan.

Een andere vorm van stressreductie die de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt is mindfullness. Mindfull zijn betekent dat je heel erg bewust bent van het hier en nu. Je bent heel betrokken bij de taak die je op dat moment uitvoert. Mindfullness oefeningen helpen om deze betrokkenheid te creëren. Het laat je inzien dat jij niet jouw gedachten bent. Wat je denkt kan namelijk erg verschillen van de werkelijkheid. De stroom van gedachten zal altijd aanwezig zijn, maar mindfullness helpt jou wel om dit proces te observeren en om hier los van te komen, zonder dat het je tegenhoudt. Op deze manier kun je stress relativeren en kan je geest ontspannen. Je spanningsboog wordt sterker gemaakt.

Conclusie

Om leren gaan met stress is belangrijk om jouw doelen te kunnen bereiken. Zorg voor een optimale nachtrust en een duidelijke structuur in je leven. Maak een duidelijke planning, waarbij je rekening houdt met tijd en je energieniveau. Je batterij moet namelijk ook af en toe worden opgeladen. Zorg daarom dat je ook goed kunt ontspannen. Een andere manier om stress te verminderen is mindfullness. Dit helpt jou om je spanningsboog sterker te maken.

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.