Mindfulness voor dummies

In januari 2020 starten vanaf €17,99 per maand?

Meld je aan voor de wachtlijst en bespaar tot €338,38!

De inschrijving gaat open op 25 november om 12:00 uur. Stel nu alvast je plek veilig door je gratis aan te melden op de exclusieve wachtlijst.

Meld je aan voor de wachtlijst

Mindfulness klinkt misschien voor flowerpower mensen die graag een tentje op de dam opslaan. Iedere dag uren mediteren is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Toch heeft iedereen behoefte aan een bepaalde vorm van balans en innerlijke rust. Aan even een momentje van ontspanning, aan een moment chillen. Of, aan mindfulness zonder echt met mindfulness bezig te zijn.

Mindfulness betekent dat jij je heel erg bewust bent van het hier en nu. Dat kun je niet alleen bereiken door te mediteren. Nee, je kunt het ook toepassen op de dingen die je dagelijks doet.

In alles wat je doet kun je namelijk een vorm van meditatie toepassen. Kies per dag bijvoorbeeld één taak uit die je heel bewust gaat doen. Een taak die je sowieso al doet, bijvoorbeeld naar je werk fietsen of lopen, een overhemd strijken, je eten klaarmaken, je haren borstelen of tandenpoetsen. Besteed al je aandacht aan de desbetreffende taak totdat je hier klaar mee bent.

Merk je dat je gedachten afdwalen? Zorg dan dat jij je aandacht bewust terugbrengt naar de taak waar je mee bezig bent. Ben je klaar, geef jezelf dan een compliment dat je de taak mindfull hebt volbracht. Een andere oefening is bewust je geduld bewaren bij die betreffende taak en die taak bewust minder snel uitvoeren dan je gewend bent te doen.

Daarnaast kan het bewust langzamer uitvoeren van een taak er voor zorgen dat je meer ontspannen bent. Meestal probeer je een taak zo snel mogelijk af te ronden. Het voelt altijd beter om een taak zo snel mogelijk af te hebben, zodat je zoveel mogelijk kunt doen op een dag. Probeer eens een dag alles heel bewust te doen en je taken iets langzamer uit te voeren. Ervaar datgene wat je doet echt en doe het met geduld. Beweeg bewust langzamer en blijf met je aandacht bij de oefening. Dit hoeft niet per se een taak op je werk of voor je studie te zijn, maar kan ook het halen van koffie of het bezoeken van het toilet zijn.

Een derde oefening die je kan doen tijdens een dagelijkse activiteiten is het bewust voelen van je lichaam. Als je naar de supermarkt loopt of gewoon op de bank zit voel jij je lichaam dan van binnen uit. Voel je ademhaling, je hartslag, je voeten op de grond, je benen, je rug, je buik, je armen. Voel hoe je lichaam beweegt of hoe je zit. Besef wat je lichaam allemaal voor je doet en wees dankbaar voor alles wat je met je lichaam kunt doen. Je zult merken dat je minder gestrest bent.

Niet iedereen heeft de zin, de tijd of het geduld om uitgebreid te mediteren. Maar dat betekent dus niet dat je helemaal niet aan mindfulness kunt doen! Innerlijke rust en balans liggen met deze 3 oefeningen voor iedereen binnen handbereik.

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.