Moet je altijd trainen tot falen?

Spierpijn is geen goede graadmeter voor het meten van progressie. Als je al langer hetzelfde trainingsschema hebt of al meer ervaren bent op het gebied van krachttraining, heb je niet vaak en niet altijd meer spierpijn. Zolang jij progressieve overload blijft creëren en merkt dat je met steeds zwaardere gewichten kunt trainen, dan boek je progressie. Maar moet je wel altijd trainen tot je echt niet meer kunt om progressie te blijven boeken?  

Vaak wordt gedacht dat je altijd moet trainen tot falen om spiermassa op te kunnen bouwen. Je zou namelijk pas alle spiervezels aanspreken als je zoveel herhalingen maakt dat je echt niet meer kunt. Als je niet het maximale uit je training haalt zou het niet effectief zijn en zou je geen progressie boeken. Als je goed merkt dat je hebt getraind en weet dat je er het maximale uit hebt gehaald geeft dat tenslotte ook een goed en voldaan gevoel. Train je explosief met zware gewichten, maar maak je niet zoveel herhalingen dan ben je niet altijd helemaal kapot na een training. Je spreekt bij die eerste paar herhalingen echter wel alle spiervezels aan. Het is daarom niet nodig om altijd te trainen tot falen. 

Net als met spierpijn is trainen tot falen geen goede graadmeter voor progressie of een goede training. Om progressie te blijven boeken is het belangrijk dat je trainingsfrequentie, je trainingsvolume en de intensiteit waarmee je traint goed op elkaar afgestemd zijn. Is jouw doel te trainen tot falen dan gaat dit in eerste instantie vaak ten koste van jouw trainingsvolume. Gebruik jij in de eerste set al gewichten waarmee je tot falen gaat dan kun je de oefening de sets daarna waarschijnlijk niet meer met hetzelfde gewicht uitvoeren. Omdat je dan lagere gewichten gebruikt, of misschien niet eens alle sets af kunt maken heeft dat invloed op jouw trainingsvolume. Ga je niet meteen tot falen, maar pak je een gewicht waarmee jij wel alle herhalingen en sets kunt maken dan zal je trainingsvolume uiteindelijk hoger uitkomen.  

Als je iedere training tot falen gaat herstel je waarschijnlijk niet goed, wat er uiteindelijk ook voor kan zorgen dat je niet alle trainingen van die week uit kunt voeren. Het gaat dan dus ook ten koste van de frequentie van je trainingen. Jezelf nog meer pushen richting falen te gaan, terwijl je heel zwaar traint, of wel alle trainingen uit te voeren terwijl je weet dat je niet goed bent hersteld zou zelfs averechts kunnen werken voor spiergroei. Het kan wel een goed gevoel geven om tot falen te gaan, maar het moet niet z’n doel voorbijstreven. Een herhaling of een paar herhalingen van falen afblijven is over het algemeen prima. 

Kortom

Om progressie te blijven boeken is het belangrijk dat de frequentie, het volume en de intensiteit van je training goed op elkaar zijn afgestemd. Als deze optimaal zijn is het niet nodig om altijd tot falen te gaan. Het kan zelfs averechts werken als jij iedere training tot falen gaat. Trainen tot falen is dus geen goede graadmeter voor een goede training en niet nodig om spiergroei te realiseren.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.