Moet je eten voor twee tijdens je zwangerschap?

Yes, je bent zwanger! Naast de blijdschap komen er ook een heleboel nieuwe dingen en veranderingen bij een zwangerschap kijken. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk zorgen voor je ongeboren kindje en daarom ga je je voeding aanpassen. Iets wat je misschien al wel voorbij hebt horen komen, is dat je nu mag eten voor twee. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Ontwikkelingen tijdens je zwangerschap

Het is belangrijk voor zowel jou als je baby om voldoende voedingsstoffen en energie binnen te krijgen tijdens je zwangerschap. In die negen maanden verandert er enorm veel binnenin je lichaam: tijdens het eerste trimester worden de belangrijke organen van de baby gevormd, tijdens het tweede trimester worden deze verder ontwikkeld en tijdens het derde trimester groeit de baby volop. Dit zijn belangrijke processen waar voldoende energie voor nodig is. Als je niet voldoende energie binnenkrijgt, belemmert dit de groei en ontwikkeling van je baby. (1) Naast de groei van de baby vinden er ook hormonale veranderingen plaats en wellicht heb je last van zwangerschapsklachten zoals misselijkheid, voedselaversies, kortademigheid of een zere rug. Dit heeft allemaal invloed op je eet- en beweegpatroon.

Energie-inname tijdens je zwangerschap

Alle mensen hebben dezelfde voedingsstoffen nodig. De hoeveelheden en verhoudingen hiervan kunnen echter wel verschillen. Dit is afhankelijk van de levensfase waarin je je bevindt. (2) Tijdens de zwangerschap verhoogt je energiebehoefte omdat er extra energie nodig is voor je kindje en voor de processen in je lichaam. In het eerste trimester kun je op onderhoud blijven eten. Dit betekent dat je het aantal calorieën eet waardoor je niet aankomt en niet afvalt. Als je Personal Pregnancy Plan doet berekenen wij alle calorieën die je nodig hebt op basis van de fase van je zwangerschap waarin je je bevindt, dan hoef je dat zelf niet meer te doen! In het tweede trimester eet je 150 kcal boven je onderhoud, dit komt overeen met één stroopwafel of een handje ongezouten noten. In het derde trimester eet je ongeveer 250 kcal bovenop je onderhoud, dus kan je een lekkere pannenkoek met 15 gram poedersuiker of 10 gram Nutella eten! Nu heb je ongeveer een beeld van de hoeveelheid kcal die je extra mag eten. Zoals je ziet valt dat dus best wel mee.

In de praktijk blijkt dat veel vrouwen minder actief worden naarmate de zwangerschap vordert. Logisch, het is immers ook lastiger om veel te bewegen als je hoogzwanger bent. Daarom heb je waarschijnlijk nog minder extra calorieën nodig dan hierboven staan. Het kan voor iedereen verschillen hoeveel extra calorieën er nodig zijn tijdens de zwangerschap; deze getallen zijn slechts gemiddelden.

Tips voor een gezonde zwangerschap

Naast dat het belangrijk is om te zorgen dat je voldoende en gevarieerd eet, is het natuurlijk ook erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens je zwangerschap. De volgende tips helpen je om gezond je zwangerschap door te komen:

  • Eet een gebalanceerd dieet en beweeg regelmatig
  • Kom een gezonde hoeveelheid gewicht aan
  • Neem prenatale multivitamine
  • Blijf weg van sigaretten, alcohol en drugs (2)

Conclusie

Tijdens je zwangerschap verandert er enorm veel binnenin je lichaam. Naast de groei en ontwikkeling van de baby vinden er hormonale veranderingen plaats en kun je last hebben van zwangerschapsklachten. Dit heeft invloed op je eet- en beweegpatroon. Naarmate je zwangerschap vordert, wordt het lastiger om veel te bewegen en daarom kan het zijn dat je energiebehoefte minder hoog wordt dan aangegeven. Het is dus niet zo dat je voor twee moet eten tijdens de zwangerschap. Wel is het belangrijk dat je voldoende en gevarieerd eet en goed naar je lichaam luistert.

Bronnen:

  1. The Journal of Nutrition, Volume 134, Issue 9, 1 September 2004, Pages 2169–2172, https://doi.org/10.1093/jn/134.9.2169
  2. Rolfes SR, Pinna K, Whitney E. Understanding normal and clinical nutrition. Tiende druk. Hoofdstuk 14.
Auteurs: Rianne Snik en Merlin van Es 

 

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.