Tips van Personal Body Coach Bregje voor het maken van je planning

Het is niet altijd makkelijk om een planning te maken en je hieraan te houden. Zeker de afgelopen maanden, met alle veranderingen van je ritme, waren misschien lastig. Van grotendeels werken op kantoor, naar thuiswerken en nu wissel je deze twee waarschijnlijk af. Om jullie hierbij te helpen geeft Personal Body Coach Bregje Simons in deze blog tips voor het maken van een planning.

Plannen is iets dat ik heb moeten leren. Het lijkt zo eenvoudig, maar dat is het niet. Vroeger begon ik aan een planning zonder na te denken. Dan ging het een paar dagen goed, tot ik terugviel en mijn planning onaangeraakt liet liggen. Dat had te maken met een gebrek aan concrete doelen en een irreële planning.

Het laatste jaar heb ik ondervonden dat ik veel beter werk als ik prioriteiten stel en tijd besteedt aan wat voor mij belangrijk is, aan wat ik wil bereiken en aan waar ik goed in ben. Daarom stel ik mezelf maandelijks de vraag: waar sta ik nu, wat wil ik bereiken en wat wordt mijn volgende stap om daar te komen? Vervolgens zet ik dat voornemen om in concrete acties zodat ik in kleine stapjes aan de slag kan.

Ik werk als journalist en Personal Body Coach vanuit huis en kan dus flexibel mijn uren indelen. Juist daarom is mijn agenda heilig. Ik gebruik mijn agenda niet alleen om mijn afspraken te noteren, maar ook om mijn werkweek te structureren. Mijn agenda laat me zien wat er per week van belang is, wanneer ik daaraan werk én wanneer ik tijd heb voor andere dingen.

Hoe deel ik mijn agenda in?

  1. Ik maak mijn planning voor de aankomende week op vrijdag of op zondag. Dan start ik met het stellen van weekdoelen: welke twee à drie doelen heb ik deze week en welke dingen moet ik doen? Mijn weekdoelen stel ik al op als mijn planning nog leeg is. De taken die daarbij horen zet ik op mijn takenlijst.
  2. Dan plan ik mijn dagelijkse dingen in: hoe laat ik opsta, wanneer ik train, mijn maaltijden eet en wanneer ik pauze neem en de hond uitlaat. Dat kost namelijk tijd en die tijd kan ik niet aan taken/afspraken besteden. Ook huishoudelijke dingen als stofzuigen en de was doen plan ik in.
  3. Dan volgen mijn afspraken. Daarbij plan ik ook reistijd in als ik weg moet en de voor- en nabereiding.
  4. Als laatste plan ik mijn taken. De taken die passen bij mijn weekdoelen en prioriteiten krijgen voorrang. Taken die me niet langer dan tien minuten kosten, schrijf ik wel op mijn takenlijst maar plan ik niet in mijn agenda. Dit is een taak die ik tussendoor doe als ik nog tijd over heb, omdat ik ergens te lang voor ingepland heb. 

Deze tips helpen mij bij het plannen:

  • De tijd die ik verwacht nodig te hebben, doe ik keer anderhalf. Dus als ik denk 60 min te hebben, plan ik 90 min in. Dan komt mijn planning niet in de knoei als ik langer bezig ben of als er iets onvoorziens tussendoor komt.
  • In mijn planning werk ik met drie kleurtjes: mijn werk, opleiding en privé. Op die manier heb ik in één oogopslag helder aan welke dingen ik die dag werk.
  • In een notitieblokje heb ik mijn ‘ooit’-lijst. Daarop zet ik dingen die ik ooit wil of moet doen, maar geen haast hebben. Mijn kledingkast opruimen bijvoorbeeld. Op dagen dat ik eerder klaar ben met mijn taken, of in het weekend/vakantie, pak ik die ooit-lijst en doe ik de dingen die ik wel wil doen.
  • Op vrijdag of zondag evalueer ik hoe mijn week gegaan is en noteer ik taken en prioriteiten voor de week erna. Die evaluatie ziet er zo uit:

Conclusie

Ondank dat ik graag gestructureerd werk, hecht ik ook waarde aan spontaniteit. Die kan ik behouden doordat ik prioriteiten heb gesteld. Dit zijn voor mij de taken die vast staan, maar andere taken verschuif ik weleens naar een andere week, als dat zo uitkomt. Tijdens de evaluatie zie ik welke taken ik niet heb afgerond, die gaan naar de volgende week. Ook plan ik meestal 2 middagen vrij zodat ik, als dat nodig is, die middagen eventueel nog wat taken kan verzetten en dan een ander moment in de week vrij kan nemen!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.