Waarom detoxen complete onzin is

Het is de tijd van het jaar waarin heel Nederland weer lijkt te detoxen. De hoogste tijd dus om daar wat over te schrijven. Bij voorbaat mijn excuses voor diegene die zich op hun teentjes getrapt voelen na het lezen van deze blog. De waarheid is hard. 

Detoxen, wat is het eigenlijk? 

Detox is een verkorte versie van het woord detoxificatie. Volgens de meeste media zouden we het ook kunnen beschrijven als het ontgiften of de ontslakking van het lichaam op een natuurlijke wijze. Het lichaam zit vol met afval- en gifstoffen, maar tijdens een detox-kuur wordt dit als donderslag bij heldere hemel ongedaan gemaakt en voel jij je weer energiek en herboren.

Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is een kuur te volgen van maximaal een x-aantal dagen waarin je speciale, vaak vloeibare, voeding tot je neemt, supplementen, een massage laat doen en/of je grondig laat spoelen, etc. Tegelijkertijd met het afvoeren van de afval- en gifstoffen, verdwijnen ook de overtollige kilo’s lichaamsvet als sneeuw voor de zon. Klinkt als een wonderformule.

Het detoxen klinkt mensen als muziek in de oren, want we geven liever iets anders de schuld (afvalstoffen- en gifstoffen in ons lichaam) dan de verantwoordelijkheid bij onszelf te zoeken dat we ongezond en dik zijn en bovenal simpelweg teveel naar binnen schranzen. Bovendien zijn we altijd op zoek naar de magische wonderpil die al onze problemen doet oplossen, ook al weten we diep van binnen dat deze niet bestaat.

Schermafbeelding 2017-01-03 om 16.22.23


Is er wetenschappelijk bewijs? 

De term detox wordt te pas en te onpas gebruikt, terwijl de term in de traditionele geneeskunde alleen wordt gebruikt tijdens het proces waarin wordt getracht om drugs- en/of alcoholverslaafden via een detoxkuur van de drugs en/of alcohol af te helpen. [1] Dit terwijl de term detox in de media, en zo kennen de meeste mensen het ook, toch vooral wordt gebruikt om op natuurlijke wijze het lichaam te ontgiften/ontslakken van allerlei gif- en afvalstoffen, ook wel omschreven als ‘toxische stoffen’. Deze gif- en afvalstoffen zouden bijvoorbeeld afkomstig zijn vanuit de omgeving, maar ook vanuit het ‘ongezonde’ voedsel dat we eten.

We spreken hier niet van de term Detox, maar van de term Alternatieve Detox. Ondanks dat er veel gecontroleerde onderzoeken zijn wat betreft de conventionele detox voor drugs- en/of alcoholverslaafden, zijn er geen gecontroleerde onderzoeken over de zogenaamde Alternatieve Detox waarin je het lichaam op natuurlijke wijze, via bijvoorbeeld een sapjeskuur, ontdoet van toxische stoffen. De publicaties die er zijn in de wetenschappelijke databanken over de voordelen van de Alternatieve Detox zijn van dusdanige slechte kwaliteit dat we hier absoluut geen conclusies uit kunnen en mogen trekken. [2-7]

Er zijn daarentegen wel gecontroleerde onderzoeken die de nadelen van een Alternatieve Detox laten zien. [8-11] De nadelen/problemen zijn afhankelijk van de soort Alternatieve Detox waar je voor kiest. Wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een sapjeskuur kan ondervoeding het gevolg zijn, wanneer je kiest voor speciale detox voedingssupplementen kan hepatotoxiciteit (beschadiging van de lever door chemische substanties) het gevolg zijn, wanneer je kiest voor chelatietherapie kan elektrolytendepletie het gevolg zijn en wanneer je kiest voor een darmspoeling kan een perforatie van de dikke darm het gevolg zijn.

Denk je nou echt dat we slimmer zijn dan ons lichaam zelf? Dat wij het lichaam via speciale sapkuurtjes, massages of wat dan ook op miraculeuze wijze kunnen ontdoen van afval- en gifstoffen en daardoor afvallen? Get real! [12] We zijn van naturen uitgevoerd met wonderbaarlijke reinigingsorganen zoals onze lever, huid, darmen en nieren. Zij zorgen ervoor dat alles wat niet van nut is voor het lichaam om te overleven of als gevaar wordt aanschouwd, weer netjes wordt uitgescheiden. Wanneer dit niet het geval is en de natuurlijke afvalverwerking van het lichaam faalt, is medische behandeling absolute noodzaak, er kan dan sprake zijn van lever- en/of nierfalen.

Het is enkel symptoombestrijding

Maar…IK ben 10 kilogram afgevallen in 10 dagen door mijn Detox-kuur! Fijn voor je! Als je naar mij toe was gekomen met een zaag, dan had ik je, afhankelijk van de dikte van je been, binnen een uur van die 10 kilogram en wel meer verlost. Lichaamsgewicht verliezen is vrij simpel, zeker tijdens een detox-kuur. Waar je normaal gesproken overeet op 3200 calorieën, krijg je nu van het één op het andere moment nog maar 800 calorieën binnen. Goh, een verkapte vorm van een crashdieet, maar dan verpakt in een ander jasje.

Nu je 10 kilogram bent afgevallen met je detox-kuur die alleen maar bestaat uit sapjes, ben je bang om weer aan te komen wanneer je vast voedsel ga eten. Is dit wat ze bedoelen met een ‘verstoorde relatie ten aanzien van voeding’? Inderdaad! Jij bent er nu van overtuigd dat je alleen van die overtollige kilo’s afkomt door te detoxen, sapjes te drinken of in ieder geval geen vast voedsel te eten. Ga je dat op de langer termijn volhouden? Nee, zeer waarschijnlijk niet en het is ook niet aan te raden. Heb je tanden? Waarvoor gebruik je die? Juist, om te kauwen! Ironisch dat we mensen leren drinken.

Wanneer je niet of nauwelijks op je voeding let en daar opeens aandacht aan schenkt kan dat een positieve uitwerking op je hebben, zelfs in het geval van een detox. Op je voeding letten, training, ontspanning en aandacht voor je lichaam kunnen wonderen doen met de mens. Dit heeft echter helemaal niks met ontgiften te maken, waardoor de term detox in deze situatie een verkeerde naam heeft en misleidend is. Kies voor een structurele oplossing in plaats van symptoombestrijding. Verander je ongewenste gewoontes in gewenste duurzame gewoontes.

Schermafbeelding 2017-01-03 om 16.20.36

Conclusie

Op je voeding letten, training, ontspanning en aandacht voor je lichaam kunnen wonderen doen met de mens. Dit heeft echter helemaal niks met ontgiften te maken, waardoor de term detox in deze situatie een verkeerde naam heeft en misleidend is. Detoxen in deze vorm, het op natuurlijke wijze ontgiften van je lichaam, kent geen enkele wetenschappelijke fundering.

  1. Old wine in new bottles
    Het is een enorm calorietekort/calorierestrictie verpakt in een ander jasje. Dat mensen tijdens een alternatieve detox lichaamsgewicht verliezen (en veel, grotendeels vocht ook), is omdat ze op een dag simpelweg zo weinig calorieën binnenkrijgen dat je daar hoe dan ook wel lichaamsgewicht mee verliest. Dat mensen het resultaat dan puur afschuiven op de detox an sich komt omdat ze het mechanisme erachter niet begrijpen of willen begrijpen. Vervolgens vinden ze het gek dat die kilo’s lichaamsgewicht er snel weer aan zitten.
  2. Big Business
    We zijn altijd opzoek naar de magische wonderpil die al onze problemen doet oplossen, ook al weten we diep van binnen dat deze niet bestaat. De alternatieve detox past uitstekend in dat straatje en we geven er massaal ons geld aan uit. Tuurlijk geeft het meer voldoening en zingeving om iets of iemand anders de schuld te geven, maar in de meeste gevallen moet je toch echt de verantwoordelijkheid bij jezelf zoeken dat je teveel lichaamsvet hebt of energieloos bent. Pas je levensstijl in zijn geheel aan, eet gebalanceerd en gevarieerd en zoek niet telkens naar wondermiddelen, want die zijn er niet.
  3. Get Real
    In het beste geval is het zonde van je geld, want het kan ook zomaar nadelige gevolgen voor je hebben. Je bent niet slimmer dan je lichaam en dat zal je ook nooit worden. Je lichaam bezit van nature wonderbaarlijke reinigingsorganen die er voor zorgen dat je schoon van binnen blijft. Heb je een lever? Heb je een huid? Heb je nieren? Heb je darmen? Je moet natuurlijk doen waar jij je fijn bij voelt, maar denk de volgende keer alsjeblieft nog een keer goed na als je op het punt staat om jezelf weer voor 10 dagen (ver)rot te detoxen. Heb je het nodig als kickstart? Werk dan aan je mindset.

Bronnen

[1] McCabe S. Rapid detox: understanding new treatment approaches for the addicted patient. Perspect Psychiatr Care 2000;36:113-20.Medline Web of Science

[2] Cecchini M, Root D, Racgunow J, et al. Chemical exposures at the World Trade Center use of the Hubbard Sauna detoxification regimen to improve the health statos of New York

[3] Crinnion W. Components of practical clinical detox programs—sauna as a therapeutic tool. Altern Ther Health Med 2007;13:S154-6. Medline

[4] Bland JS, Barrager E, Reedy RG, et al. A medical food-supplemented detoxification program in the management of chronic health problems. Altern Ther Health Med 1995;1:62-71. Medline

[5] Macintosh A, Ball K. The effects of a short program of detoxification in disease-free individuals. Altern Ther Health Med 2000;6:70-76. Medline

[6] Kilburn KH, Warsaw RH, Shields MG. Neurobehavioural dysfunction in fireman exposed to polycholorinated biphenyls (PCBs): possible improvement after detoxification. Arch Environ Health 1989;44:345-50. CrossRef Medline Web of Science

[7] Schnare DW, Denk G, Shields MG, et al. Evaluation of a detoxification regimen for fat stored xenobiotics. Med Hypotheses 1982;9:265-82. CrossRef Medline Web of Science

[8] Mishori R, Otubu A, Jones AA. The dangers of colon cleansing. J Fam Pract 2011;60:454-6. Medline

[9] Ernst E. Deaths associated with EDTA chelation therapy—a systematic review. Perfusion 2009;22:9-11. Web of Science

[10] Ernst E. Ear candles: a triumph of ignorance over science. J Laryngol Otol 2004;118:1-2. Medline

[11] Bryant SM, Kolodchak J. Serotonin syndrome resulting from an herbal detox cocktail. Am J Emerg Med 2004;22:625-6. CrossRef Medline

[12] Klein AV1, Kiat H2.: Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015 Dec;28(6):675-86. doi: 10.1111/jhn.12286. Epub 2014 Dec 18.

Ben je er klaar voor om de fitste versie van jezelf te worden?

Over sluit de inschrijving al


Doe nu de test

Gratis het e-book “De beste versie van jezelf” ontvangen?